Babylon - R.F. Kuang, Host, 2024
Jediná kniha o jídle, kterou potřebujete - Karolína Fourová, Esence, 2020

359 Kč

Při nákupu nad 999 Kč
poštovné zdarma

Jediná kniha o jídle, kterou potřebujete

Kdybyste měli přečíst jen jedinou knihu o stravování, ať je to tahle. Je přehledná, chytrá, vtipná. Jde do hloubky, a přesto zůstává dobře srozumitelná. Neděsí. Neomezuje.... Číst víc

4,7 15 hodnocení
Nakladatel
Esence, 2020
Počet stran
200

Kdybyste měli přečíst jen jedinou knihu o stravování, ať je to tahle. Je přehledná, chytrá, vtipná. Jde do hloubky, a přesto zůstává dobře srozumitelná. Neděsí. Neomezuje. Neslibuje zázraky. „Aha!" momentů s ní ale zažijete požehnaně. Číst víc

  • Pevná vazba
  • Čeština

359 Kč

Skladem 4 ks
Posíláme ihned

Potřebujete poradit knihu?

Zeptejte se online knihkupce!

Proč nakupovat na Martinus.cz?

  • Doprava zdarma od 999 Kč
  • Více než 5 000 výdejních míst
  • Záložky ke každému nákupu

Z kolekce: Knihy o zdravé výživě

Zobrazit více kolekcí

Z kolekce: Chcete na sobě zamakat?

Z kolekce: Nejlepší kuchařky

Z kolekce: Nejlepší non-fiction knihy roku 2020

Zobrazit méně kolekcí

Naši skřítci doporučují

Lovec čertů - Juraj Červenák, Argo, 2024

Více o knize

Výživa člověka se stala jedním z nejkontroverznějších témat poslední doby. Díky internetu a sociálním sítím, kde má možnost sdílet kdokoliv cokoliv, a to hned, se výživové mýty šíří rychlostí blesku. Pro běžného smrtelníka je složité se v džungli protichůdných doporučení orientovat a rozpoznat, co je pravda a co už je za hranicí zdravého rozumu.

Detoxikační kúry, drastické diety, extrémní výživové směry, polopravdy ohledně výživy dětí. To vše může ovlivnit lidské zdraví i psychiku na mnohem delší dobu, než si řada z nás vůbec dovede představit. Pod záplavou jednoduchých řešení, které moderní doba přináší, se lidé přestávají spoléhat sami na sebe, vytrácí se selský rozum a kritické myšlení.

Kniha Karolíny Fourové, odbornice na výživu a kvalitu potravin, vám pomůže pochopit základní principy stravování, představí jednotlivé složky výživy a jejich úkol v lidském organismu. Naučíte se správně nakupovat a dostanete odpověď na většinu otázek o jídle a potravinách, které vás kdy napadly. A abyste se v té zdravé stravě neztratili hned na začátku, najdete v knize i 40 autorčiných nejoblíbenějších receptů, které vám cestu usnadní.

Tak se dobře bavte a jezte chytře!

Proč byste si knihu Karolíny Fourové měli přečíst

  • Naučíte se potraviny správně nakupovat. Snadno odlišíte kvalitní výrobky od těch, které potěší chuťové buňky, ale tělu neprospějí.
  • Vyznáte se popisech na obalech. Zorientujete se ve složení i v tabulce nutričních hodnot. Budete vědět, kolik gramů soli je tak akorát a jestli vám E163 škodí, nebo prospívá.
  • Neobalamutí vás reklamy. Jak je to s bezlepkovými výrobky? Je probiotická kaše z lékárny lepší než ta ze supermarketu? A měli byste si připlatit za „bílý jogurt bez chemie a éček“?
  • Pochopíte, proč (ne)fungují různé typy diet. Už nepodlehnete vábení zázračných výživových směrů, které zeštíhlí namísto postavy spíše vaše konto.
  • Získáte spoustu tipů, díky kterým si snadno sestavíte vyvážený a chutný jídelníček. Stačí, když budete dodržovat pár základních principů a používat selský rozum.

Citáty z Jediné knihy o jídle, kterou potřebujete

„Mléko nezahleňuje.“

„Věděli jste, že seitan není nic jiného než pšeničný lepek? Vyrábí se opakovaným promýváním mouky, která tak ztrácí škrob.“

„Klamat tělem může pečivo ‚vícezrnné‘ nebo ‚cereální‘. Pouze výrobek, který nese označení ‚celozrnný‘, obsahuje minimálně 80 % celozrnné mouky nebo obilných výrobků z celých zrn.“

„Najdete-li ve složení ‚částečně ztužený olej/tuk‘, ať už je jakéhokoliv původu, výrobek vraťte do regálu a vyberte si jiný s lepším složením.“

„S tuky bychom to neměli přehánět. Jogurty vybírejte ideálně do 4 g tuku ve 100 g, sýry do 15, případně 20 g tuku ve 100 g, pomazánky, masné výrobky a náhrady masa upřednostňujte s maximálním obsahem tuku do 15 g na 100 g.“

Co jste o Karolíně Fourové možná nevěděli

  • Poslouchá punk, rock a rokenrol. I když vypadá velmi něžně až étericky, její hudební vkus zahrnuje především drsnější melodie.
  • Jejím nejoblíbenějším jídlem jsou boloňské špagety. Ráda je připravuje třeba podle receptu z klasické italské kuchařky od Marcelly Hazan.
  • Občas obědvá dort. Když nestíhá, klidně sáhne po sladkém moučníku. Ví, že jedno jídlo celý jídelníček nezkazí, ale ani nezachrání.
  • Získala už několik ocenění. V roce 2019 vyhrála v soutěži Food blog roku v kategorii Přínos. V roce 2020 místo obhájila, získala 1. místo v kategorii Insta Food a stala se 2. nejlepší foodblogerkou v hlavní kategorii.

Kterým knihám by to u vás ještě slušelo?

555 – Výlety s Gastromapou Lukáše Hejlíka

S Karolínou Fourovou chodí Lukáš Hejlík na procházky pravidelně. A vy se teď můžete na gastrovýlet vydat také. V knize 555 poznáte 100 nádherných míst v ČR, která potěší vaše oči i chuťové buňky.

Kitchenette – Rok v kuchyni

75 receptů na 176 stranách. V téhle inspirativní kuchařce najdete jak tipy na klasická jídla, tak i trochu exotiky a spoustu receptů na sladké dobroty.

Cupcake – Velký sen o malém dortíku

S touhle cupcakovou biblí zvládne dokonalé dortíky úplně každý. U korpusu najdete vždy doporučení na vhodné krémy i náplně a pro maminky malých princezen doplníme jen 2 slova: Frozen cupcaky.

Světová kuchyně plná bylin a koření

Vyzkoušejte recepty světové kuchyně a objevte chutě dosud nepoznané. V herbáři koření a bylin Kateřiny Winterové najdete spoustu voňavé inspirace na vaření i pečení.

Co kdyby?

Až si budete chtít od kuchařek odpočinout, sáhněte po některé z knih Randalla Munroea. Třeba v téhle najdete vědecké odpovědi na bizarní hypotetické otázky. A je to tak poutavé a vtipné čtení, že knížku doporučuje i Karolína Fourová jako univerzální dárek už několik let po sobě.

Číst víc
Počet stran
200
Vazba
pevná vazba
Rozměr
185×247 mm
Hmotnost
700 g
ISBN
9788024271576
Rok vydání
2020
Naše katalogové číslo
832481
Jazyk
čeština
Původ
Česko
Nakladatel
Esence
Kategorizace

Našli jste nepřesnosti? Dejte nám, prosím, vědět!

Nahlásit chybu

Máte o knize více informací než je na této stránce nebo jste našli chybu? Budeme vám velmi vděční, když nám pomůžete s doplněním informací na našich stránkách.

Hodnocení

4,7 / 5

15 hodnocení

12
1
2
0
0

Jak se líbila kniha vám?

Čtenářské recenze

Edita
Neověřený nákup
6.11.2022
Kniha se mi moc líbí. Baví mě, že je tam textová část i recepty. Zatím nemám přečtenou celou. Určitě plánuji dokoupit i druhý díl. Číst víc
22

Som knihomoľka už od dôb, čo viem čítať. :) Počas detstva som prečítala najmä mnoho klasiky, ktorá ostala v mojom srdci až doteraz. V tínedžerskom veku som začala čítať aj modernú literatúru mnohých žánrov. :)

Mária Sadecká
Ověřený zákazník
23.9.2022
Výborná - aj pre začiatočníka
Vynikajúca kniha - ocenila som praktické informácie o tom, ako sa vyrábajú rôzne potraviny, všetko malo zmysel a čítanie o všemožných živinách bolo naozaj poučné. Som veľmi rada, že som si túto knihu kúpila, pretože ako začínajúca domáca kuchárka som potrebovala práve niečo také. Napríklad recept na neváženú bábovku už mám odskúšaný - spokojnosť. :-) Číst víc
Katarína S.
Neověřený nákup
5.6.2022
Vynikajúca kniha
Jasné, rozumne a pekne vysvetlené aj pre laikov. Povinné čítanie nielen pre tých, čo sa zaujímajú o zdravšie stravovanie. Číst víc
Eva
Neověřený nákup
18.3.2022
Jediná kniha o jídle, kterou potřebujete
Knihu Karolíny Fourové som si kúpila na základe vynikajúcich recenzií. Môžem iba potvrdiť, že kniha sa výborne číta a za všetko hovorí aj jej názov.
Naozaj inú nepotrebujete, je zrozumiteľná a je tam všetko, čo laik potrebuje vedieť.
Vrele odporúčam.
Číst víc
Elena
Neověřený nákup
15.3.2022
Kniha o jedle
Kniha je veľmi zaujímavá, dozvedela som sa veľa nových vecí o potravinách všeobecne. Akurát pre mňa ako niekoľko desaťročí starú konzervatívnu kuchárku je v knihe príliš veľa receptov, ktoré mňa neoslovili. Ale mladé začínajúce kuchárky, ktorým záleží na zdravom stravovaní, si ich určite vyskúšajú. Číst víc
Martina
Neověřený nákup
16.8.2021
Kvalitná kniha
O knihe som najskôr len čítala, ale po tom, ako som získala viac informácií, hlavne o jej autorke, vedela som, že nebudem ľutovať. Pravda je, že knihu môžem iba odporúčať. Kvalitné, overené informácie, prehľadne spracované jednotlivé často knihy. Už ju číta aj dcéra a ja sa k nej budem často vracať, či už pre osvieženie informácií, alebo recepty. Číst víc
Michal
Neověřený nákup
18.7.2021
Povinne citanie
Prehladna kniha, ktora bura mnohe urban legend a ine myty o surovinach v jedle a na varenie. Nenasilnou formou vychovava k vacsiemu povedomiu ze nie je vsetko zlato, co ma pekny pribeh alebo obal. Číst víc
29.3.2021
Je to zrozumiteľné napísané, pekne nafotené a aj pre naprostých laikov zhrňuje základy o výžive (zdôrazňujem naprostých laikov. Ktorí ešte nikdy nepočuli o cukroch, tukoch, bielkovinách a soli.) A recepty vyzerajú fajn, pár ich vyskúšam. Ale! Ale mne to proste čímsy vôbec nesedelo. Asi ten pocit, akým autorka komunikuje s čitateľom. Niečo na spôsob “ja to mám vyštudované, som expertka, odvolávam sa na tabuľky, ktoré tvrdia že to má byť tak či onak a vy to proste robíte zle keď podliehate rôznym trendom, neviete koľko gramov toho či oného môžete a neviete čítať etikety, tak ja vám teraz poviem jedinú pravdu ako to je a nič viac nepotrebujete.” Nebyť toho, dojem by bol značne lepší.

U mnohých kapitol mi prišlo, že podceňuje inteligenciu čitateľa. Veď aj tie etikety sme sa už naozaj čítať naučili (druhá vec je či sa tým riadime) a aj tú omieľanú mantru “všetko s mierou, veľa zeleniny, pohyb, psychická pohoda…” každý pozná (a opäť, to že nedodržuje, je o inom). No skrátka, nič nové som sa nedozvedela a každú kapitolu som uzavrela otázkou “To bolo všetko?”.

Na mňa Jediná kniha o jídle, kterou potřebujete pôsobila práve ako kniha, ktorú vlastne až tak nepotrebujete, že tie informácie sú už dávno známe, máme o tom povedomie a dostupné informácie. Podľahnúť trendom a marketingu je ale tak jednoduché, lebo úprimne, väčšina ľudí chce rýchle a jednoduché riešenia, na niečo sme si zvykli, niečo sme si odniesli z detstva a zmena je skrátka proces na mesiace až roky. Kniha mi prišla slabá a chýbalo mi tam ešte toľko vecí, o ktorých by sa dalo povedať, aby bola naozaj komplexná a užitočná. Chýba mi tam individuálnejší prístup, fakt že každý sme iný a reagujeme inak, takže tabuľky sú možno fajn pre doktorov… hej hej, ten tabuľkový prístup, to ma tiež iritovalo.

Ten boom okolo knihy chápem aj nechápem zároveň. Rozhodne to ale nie je jediná kniha o jedle, ktorú potrebujete. Veď ju prečítate za sotva dve hodiny, to sa dá naozaj to dôležité o stravovaní dozvedieť za dobu, kým si uvaríte a zjete obed a upečiete k nemu buchtu?
Pre úplneho laika asi fajn kniha na úvod, ale ja som od nej čakala oveľa oveľa viac.
Číst víc
25.3.2021
Jedlo.
Pre niektorých skvelé zocelenie informácií, ktoré doposiaľ nadobudli a pre niekoho kniha, ktorá im možno zmení život a celý pohľad na výživu. Nenásilným spôsobom vyvracia všetky "blbosti", s ktorými sa na internete stretávame. Mal by si ju prečítať každý, kto pochybuje o svojej strave a chce začať stavať odznovu na pevných, či pevnejších základoch. Recepty na konci sú len skvelým bonusom a pridanou hodnotou! Číst víc

Karolína Fourová

Číst víc

Nakladatelství Esence

Číst víc

„Několik z nich se zavrtělo na židlích. Možná to byl signál, že ho konečně začínají chápat. Na druhou stranu to ale úplně klidně mohly být hemoroidy. U státních zaměstnanců člověk nikdy pořádně neví, na čem je.“

Složka 64 - Jussi Adler-Olsen, 2013
Složka 64
Jussi Adler-Olsen